Laitoin mungpapuja itämään! Tää on vasta toinen kerta kun idätän itse, jotenkin sitä ei ole edes muistanut, että tätäkin voi tehdä.. Toisin kun monet tuntuu luulevan, idätys ei ole hankalaa tai edes kallista pitkällä aikavälillä. Alkuun hankinnat saattaa kustantaa enemmänkin, mutta melko nopeasti ne maksaa itsensä takaisin. Hinta lisäksi riippuu ihan törkeesti siitä, mitä sitä idättää. Idätysastiana mulla on tällainen, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin. Idättäminen onnistuu toki ilman erityistä idätysastiaakin. Itse päädyin hankkimaan valmiin astian koska oli rahaa ja olen laiska.

Valmisastiatta idättäminen onnistuu helposti: idätettävät siemenet, pavut, linssit (you name it) laitetaan hyvin pestyyn lasipurkkiin ja lasipurkin kansi peitetään sideharsolla tai vastaavalla kankaalla (kankaan saa pysymään paikallaan esim. kuminauhan avulla). Yleisesti ottaen kaikkea idätettävää liotetaan ensin, liotusaika vaihtelee neljästä tunnista yön yli liottamiseen. Myös eri juttujen idättämisajat voi vaihdella tosi paljon, mungpapujen pitäis itää 3-5 vuorokaudessa.

Ituja neuvotaan kaikkialla idättämään pimeässä/hämärässä paikassa, 45 asteen kulmassa - Suomessa asumisesta on tässä yhteydessä jotain hyötyä, ftw astiakaapit! En tiedä miksi toi 45 astetta on esitetty kovin ehdottomaan tyyliin, ite en oo käyttänyt kulmaviivainta idättämisen yhteydessä ja so far so good.

Idätin mungpavut seuraavasti. Liotin papuja yön yli idätysastiassa ja aamulla huuhtelin ne huolellisesti runsaalla, haalealla vedellä. Sitten laitoin purkin hengailemaan suupuoli alaspäin astiakaapin alahyllylle. Huuhtelin ituja 2-3 kertaa päivässä (haalealla vedellä) ja lopulta neljäntenä päivänä mussutin ekan satsin. Laitoin noita salaattiin ja söin sellaisenaan, leivänpäälläkin toimii ihan hyvin, mutta raakaruokavalion vuoksi en ite käyttäny noita tällä kertaa leivänpäällisenä.

Tässä pavut illalla, just laitettuna likoamaan

toi-normal.jpg

t%C3%A4m%C3%A4-normal.jpg

Ja tässä kuva valmiista iduista (kuvausvälineistö saattoi vaihtua...)

2014-04-04%2018.10.14-normal.jpg

Kuten kuvista huomaa, idättäminen kasvattaa alkutuotetta joissain tapauksissa aika hurjastikin. Ite ensimmäisellä idätyskerrallani koetin idättää helvetisti liikaa papuja, eikä kaikki lopuksi mahtuneet kunnolla itämään... Kaipa tässä on sitten todisteet siitä että mäkin saatan oppia virheistäni, ainaki joskus.